Residenssi koostuu 73m2 huoneistosta, isosta näköalaparvekkeesta sekä pienestä viherpatiosta Il Roccolo -taloyhtiössä (’condominio’). Yhtiön asunnoista noin puolet on italialaisten omistajien vakituisia asuntoja, loput lomakäytössä olevia kakkosasuntoja.

Kuva 2

Taloyhtiön asukkaista suuri osa tuntee toisensa, ja yhtiössä vallitsee keskinäinen luottamus. Tavattaessa on hyvä vaihtaa tervehdykset ja muitakin kuulumisia mikäli yhteinen kieli löytyy. Muiden asukkaiden rauhaa on hyvä kunnioittaa, erityisesti hiljaisina aikoina klo 13-15 (siesta) sekä yöaikana 23-8.30, koska asukkaina on myös työssäkäyviä ihmisiä.

Residenssin autopaikka on D1 , jossa voi myös oleskelun aikaan pitää polkupyöriä lukittuina. Pyöriä säilytetään muuten asunnon alla olevassa ’cantinassa’ , jonne ne palautetaan lähtiessä, jotta pysyvät tallella ja siistissä kunnossa.

Saapuminen ja avaimet

Il Roccolon autoportti ja jalankulkuportti aukeavat saamassasi avainnipussa olevilla avaimilla. Avainnipussa on avaimet asunnon D1 oveen, yhtiön autoporttiin, jalankulkuporttiin, D1 säilytystilaan (cantina) sekä roskienkeruupisteeseen. Asunnon eteisen naulassa on isomman käyttäjäjoukon varalta varanippu. Se on ehdottomasti palautettava samaan paikkaan pois lähtiessä.

Tilat, oleskelu, lämmitys

Kaikista huoneista (keittiötä lukuun ottamatta) avautuu suora näkymä ja kulku koko asunnon levyiselle näköalakuistille. Jokaisessa huoneessa on lasiovien ohella säleikköovet tuuletusta varten. Makuuhuoneiden tuuletusovet kannattaa lämpimään kesäaikaan yleensä päivisin pitää kiinni jolloin vältetään liiallisen kuumuuden ja mahdollisten hyönteisten (mm. hämähäkit, skorpionit, jotka vaarattomia) pääseminen sisälle.

Asunnossa on kaasulla toimiva kiertoilmalämmitys, jota kuitenkin yleensä tarvitaan vain kylmempinä kuukausina (loka-huhtikuu). Säätötermostaatti on sekin ulko-oven vieressä. Talousvesi ja kiertoilma ovat myös kaasulämmitteisiä. Lämminvesipoltin, varaaja ja asunnon vesiputket sekä vesipääkatkaisin sijaitsevat alustassa (portaat alas ja ovi pari metriä vasemmalla) .

Näköalakuisti on katettu ja naapurien katseilta suojassa, ja se avautuu etelään päin. Se on varustettu puutarhakalusteilla 4-5 hengelle, ja soveltuu mainiosti myös auringonottoon. Kuistilta avautuu kulku asunnon pienelle yksityispatiolle, jossa erilaisia pensaita ja nurmikkokate. Ruohoa saa halutessaan leikata 😃💪 – leikkuri löytyy alustan ’cantinasta’ (portaat alas ja oikealle).

Perustarvikkeet ja keittiö

Residenssissä suositaan ’käytä ja täytä’ – periaatetta: sesonkiaikaan residenssi on yleensä säännöllisessä käytössä ja siten esimerkiksi kahvia, teetä, juomia, kuivatavaroita, säilykkeitä ja muita hiukankin säilyviä elintarvikkeita voi jättää seuraaville kävijöille. Sama koskee WC-papereita, pesuaineita yms.

Keittiössä on runsaasti työtilaa, ruuanlaittovälineitä ja astiastoja ja se soveltuu hyvin omatoimiseen kokkailuun. Lähikaupasta saa peruselintarvikkeita ja Verbaniassa on useita isoja ruokamarketteja. Keittiön varustuksena on jääkaappipakastin, kaasuhella ja sähköuuni, liesituuletin sekä pyykinpesukone.

Taloyhtiössä on käytössä jätteiden lajittelu. Alhaalla sisääntuloportin lähellä olevassa jätepisteessä on keräilyastiat biojätteelle, sekajätteelle, paperille, lasille ja metallille.

Nettiyhteys: Paikallinen tarjonta on toistaiseksi huonosti toimivaa, ja siksi residenssissä ei tällä hetkellä ole vapaata rajatonta nettiyhteyttä. Käytössäsi ovat siis oman operaattorisi roaming-palvelut.

Pyyhkeet ja liinavaatteet, siivous

Residenssissä on kymmenkunta pussilakanasettiä ja saman verran pyyheliinoja. Isompia kylpypyyheitä kannattaa ottaa mukaan uimareissuja ym. varten. Keittiössä on uusi pyykinpesukone. Kun oleskelunsa aikana pesee yhden lakana-pyyhe -setin (joko omansa tai edellisten) riittää aina seuraaville puhtaita liinavaatteita 😊.

Residenssin peruspuhtaanapito ja lähtösiivoukset ovat asukkaiden vastuulla. Ulkopuolinen siivooja käy residenssissä tekemässä vain kausisiivouksia. Siisteys toimii kun jokainen asukas jättää residenssin vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin saapuessa. Tätä varten löytyy tarvittavat välineet.

Harrastukset ja nähtävyydet

Näkemistä on runsaasti – kauniin luonnon ohella historiallisia kulttuurimaisemia, puutarhoja, upeita järvinäkymiä, pittoreskejä pieniä kyliä. Katso lisää esimerkiksi täältä.

Harrastaa voi mm. veneilyä, vesibussimatkoja ja uimista järvellä, vaellusta historiallisilla reiteillä, pyöräilyä, ostosreissuja viikkomarkkinoilla, shoppailua Verbaniassa, ym. ym. Katso lisää Verbanian alueen aktiviteeteista.

Residenssissä on myös persoonallinen päiväkirja josta voi bongailla edellisten käyttäjien parhaita kokemuksia. Lisätietoa alueen runsaasta tarjonnasta löydät hakukoneella esimerkiksi ’attractions Verbania’ tai ’atrractions Lago Maggiore’.

Residenssin asukkailla on vapaasti käytössä kaksi uutta polkupyörää (26” ja 28″, ns. naisten malli), joissa lukot. Niiden avaimia säilytetään asunnon avainkaapissa. Italiassa lukitsematon pyörä voi kaupungeissa kadota äkkiä, joten ne on pidettävä aina lukittuina.

Muuta:
Mahdollisesti rikkoutuneista käyttöesineistä on hyvä ilmoittaa asuntoa luovuttaessa jotta seuraavia kävijöitä varten tilanne saadaan korjattua. Irtaimiston vahingoittumisesta tai katoamisesta ja muista aiheutetuista vahingoista residenssin käyttäjä on normaalin talonpoikaisjärjen mukaisesti vastuussa 🙂.

Kaiken varalta:

  • Mahdollinen vesivahinko: käy ensimmäiseksi D-talon alustassa olevassa ’huoltohuoneessa’
    kääntämässä D1 vesipääsulku kiinni
  • Suomessa Kai +358503561252, Stefan +358400526525, Erik +35840 7196918
  • Taksi: katso googlesta ’taxi Verbania’
  • Lääkäri: Dre. Minesi, Via Miralago 15, puh. 335 6358133
  • Carabinieri 112 Poliisi 113 Ambulanssi 118 Palokunta 115