Residenssi koostuu 73m2 huoneistosta, isosta näköalaparvekkeesta sekä pienestä viherpatiosta Il Roccolo -taloyhtiössä (’condominio’). Jyrkkään rinteeseen hyvin maastoutuvassa viidessä talossa on pintamateriaaleina käytetty puuta ja luonnonkiveä. Yhtiön asunnoista noin puolet on italialaisten omistajien vakituisia asuntoja, loput lomakäytössä olevia kakkosasuntoja.

Taloyhtiö huolehtii kiinteiden rakenteiden huolloista, sen sijaan asuntojen sisäiset kalusteet sekä vesi- ja lämmitysjärjestelmät (sijaitsevat asunnon ’alustassa’) ovat asuntokohtaisia.

Kuva 2

Taloyhtiön asukkaista suuri osa tuntee toisensa, ja yhtiössä vallitsee keskinäinen luottamus. Tavattaessa on hyvä vaihtaa tervehdykset ja muitakin kuulumisia mikäli yhteinen kieli löytyy. Taloyhtiön sääntöjen mukaan muiden asukkaiden rauhaa tulee kunnioittaa, ja erityisesti hiljaisina aikoina klo 13-15 (siesta) sekä yöaikana 23-8.30, koska asukkaina on myös työssäkäyviä ihmisiä.

Residenssin autopaikka on D1 , jossa voi myös oleskelun aikaan pitää polkupyöriä lukittuina. Pyöriä säilytetään muuten asunnon alla olevassa ’cantinassa’ , jonne ne palautetaan lähdettäessä kotimatkalle jotta pysyvät tallella ja siistissä kunnossa.

Saapuminen ja avaimet

Saapuminen Ghiffaan ja Il Roccoloon (Corso Risorgimento, 407) on kuvattu ajo-ohjeissa. Nettisivulla on perille löytämistä helpottavia valokuvia. Il Roccolon autoportti ja jalankulkuportti aukeavat saamassasi avainnipussa olevilla avaimilla. Avainnipussa on avaimet asunnon D1 oveen, yhtiön autoporttiin, jalankulkuporttiin, D1 säilytystilaan (cantina) sekä roskienkeruupisteeseen. Asunnon eteisen naulassa on isomman käyttäjäjoukon varalta varanippu. Se on ehdottomasti palautettava samaan paikkaan pois lähtiessä.

Vara-avain Verbaniassa: Lago Maggiore Service, Sr. Andrea Saglio, mobile: +39 3487 313188; toimisto +39 0323 1981 000, osoite Piazza Giuseppe Garibaldi, Verbania Pallanza (lauttalaiturin viereinen aukio).

Tilat, oleskelu, lämmitys

Residenssi koostuu tilavasta olohuoneesta, keittiöstä sekä kahdesta makuuhuoneesta. Lattioissa on laatoitus. Kaikista huoneista paitsi keittiöstä avautuu suora näkymä ja kulku tilavalle näköalakuistille. Jokaisessa huoneessa on lasiovien ohella puiset säleikköovet tuuletusta varten. Makuuhuoneiden tuuletusovet kannattaa lämpimään kesäaikaan yleensä päivisin pitää kiinni jolloin vältetään liiallisen kuumuuden ja mahdollisten hyönteisten pääseminen sisälle. Keittiössä ja WC:ssä on myös omat tuulettimet joilla voi tuulettaa ko. tiloja.

Hiljaista aikaa noudetaan Il Roccolossa italialaisittain klo 13-15 (siesta) sekä yöaikana 23-8.30 . Yhtiössä asuu myös työssäkäyviä perheitä, ja yhtiön säännöissä kielletäänkin asukkaita häiritsevä toiminta asunnoissa ja ulkoalueilla näinä aikoina.

Valaistus ja keittiökoneet toimivat sähköllä, ja seinissä oleviin rasioihin käy vaihtelevasti suomalainen pistoke. Yhtiön alkuperäinen sähköasennus on ’etelämaalaista’ tyyppiä, joten kannattaa välttää ylikuormitusta sähkön käytössä. Sulakerasia on ulko-oven vieressä. Asunnossa on kiertoilmalämmitys, jota kuitenkin yleensä tarvitaan vain kylmempinä kuukausina (loka-huhtikuu). Säätötermostaatti on sekin ulko-oven vieressä. Talousvesi ja kiertoilma on kaasulämmitteistä. Lämminvesipoltin, varaaja ja asunnon vesiputket sekä vesipääkatkaisin sijaitsevat alustassa (portaat alas ja ovi pari metriä vasemmalla) .

Näköalakuisti on katettu ja naapurien katseilta suojassa, ja se avautuu etelään päin. Se on varustettu puutarhakalusteilla 4-5 hengelle, ja se soveltuu myös auringonottoon. Kuistilta avautuu kulku asunnon pienelle yksityispatiolle, jossa paljon kasveja ja nurmikkokate. Ruohoa saa halutessaan leikata, leikkuri löytyy alustan ’cantinasta’ (portaat alas ja oikealle).

Perustarvikkeet ja keittiö

Kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti residenssissä suositaan ’käytä ja täytä’ – periaatetta. Kaikkea ei tarvitse hankkia itse ja asuntoon on helppo tulla kun sieltä löytyy perustarvikkeita kuten pesuaineet, WC-paperit, kahvit, filtterit. Sesonkiaikaan residenssi on yleensä säännöllisessä käytössä ja siten esimerkiksi kahvia, teetä, juomia, kuivatavaroita, säilykkeitä ja muita hiukankin säilyviä elintarvikkeita voi jättää seuraaville kävijöille. Seuraava tulija ilahtuu esimerkiksi kylmästä juomasta jääkaapissa.

Keittiössä on runsaasti työtilaa, ruuanlaittovälineitä ja astiastoja ja se soveltuu hyvin myös omatoimiseen kokkailuun. Lähikaupasta saa peruselintarvikkeita ja Verbaniasta löytyy ainakin kolme isoa ruokamarkettia (Billa, Esselunga ja Bennet). Keittiön varustuksena on jääkaappipakastin, kaasuhella ja sähköuuni, liesituuletin sekä pyykinpesukone. Huom! Lieden kaasuputken sulku sijaitsee lieden ja tiskipöydän välillä lähellä lattiaa. Sitä on hyvä pitää suljettuna kun liettä ei käytetä, ja viimeistään poislähtiessä.

Il Roccolossa on jätteiden lajittelu. Alhaalla sisääntuloportin lähellä olevassa jätepisteessä on keräilyastiat biojätteelle, sekajätteelle, paperille, lasille ja metallille.

Pyyhkeet ja liinavaatteet, siivous

Residenssissä on kymmenkunta pussilakanasettiä ja saman verran pyyheliinoja keittiöön sekä 50×70 kokoa käsien kuivaukseen. Isompia kylpypyyheitä kannattaa siis ottaa mukaan uimareissuja ym. varten – ethän ota residenssin pyyhkeitä rannalle. Keittiössä on uusi pyykinpesukone. Kun oleskelunsa aikana pesee yhden lakana-pyyhe -setin (joko omansa tai edellisten) riittää aina seuraaville puhtaita liinavaatteita.

Residenssin peruspuhtaanapito ja lähtösiivoukset ovat asukkaiden vastuulla. Ulkopuolinen siivooja käy residenssissä tekemässä vain kausisiivouksia. Siisteys toimii kun jokainen asukas jättää residenssin vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin saapuessa. Tätä varten löytyy asunnosta harjoja, pyyhinliinoja, pesuaineita ja pölynimuri.

Harrastukset ja lähiympäristö

Residenssissä on päiväkirja josta voi bongailla edellisten käyttäjien parhaita kokemuksia, sekä runsaasti esitteitä ja karttoja lähiseudun harrastuksista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Lähistöllä on mm. useita keskiaikaisia merkittyjä vaelluspolkuja, joilta avautuu huikeita näkymiä järven yli. Pikkukylissä on ohjelmallisia viikkomarkkinoita eri viikonpäivinä, niihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lisää löytää hakukoneella esim. ’attractions Lago Maggiore’ , ’connections Lago Maggiore’, ’restaurants Lago Maggiore’ tai vaikkapa ’hiking Lago Maggiore’. Lähiseudun kohteet löydät käyttämällä hakusanana Verbaniaa Lago Maggioren sijasta.

Netti: Paikallinen tarjonta on toistaiseksi huonosti toimivaa, ja siksi residenssissä ei tällä hetkellä ole vapaata rajatonta nettiyhteyttä. Käytössäsi ovat siis oman operaattorisi tarjoamat palvelut.

Residenssin asukkailla on vapaasti käytössä kaksi uutta polkupyörää (26” ja 28″, ns. naisten malli), joissa lukot. Niiden avaimia säilytetään asunnon avainkaapissa. Italiassa lukitsematon pyörä voi kaupungeissa kadota äkkiä, joten ne on pidettävä aina lukittuina. Käyttäjä vastaa polkupyörien säilymisestä ja kunnosta.

Uimarantoja (spiaggia, spiagge): lähin uimapaikka on alhaalla Ghiffassa (entisen hattutehtaan vieressä); isompia uimapuistoja järven rannalla löytyy mm. paikoissa Verbania, Cannero Riviera, Cannobio, sekä monin paikoin pitkin järvialuetta. Kaunis järvi hienoine uimarantoineen Lago di Orta sijaitsee Stresan yläpuolisessa vuoristossa.

Muuta:
Mahdollisesti rikkoutuneista käyttöesineistä on hyvä ilmoittaa asuntoa luovuttaessa jotta seuraavia kävijöitä varten tilanne saadaan korjattua. Irtaimiston vahingoittumisesta tai katoamisesta ja muista aiheutetuista vahingoista residenssin käyttäjä on normaalin talonpoikaisjärjen mukaisesti vastuussa.

Kaiken varalta:

 • mahdollinen vesivahinko: käy ensimmäiseksi D-talon alustassa olevassa ’huoltohuoneessa’
  kääntämässä D1 vesipääsulku kiinni
 • Suomessa Kai +358503561252, Stefan +358400526525, Erik +35840 7196918
 • kaikkea apua maksua vastaan (esim.: tekniset työt, auton vuokraus, muu neuvonta)
  Lago Maggiore Service, +39 0323 1981 000, Corso Garibaldi 15, 28921 Verbania (Intra), tai Sr. Andrea
  Saglio (LMS), mobile: +39 3487 313188
 • Taxi Verbania +39 347 6467370
 • Lääkäri: Dr. Minesi, Via Miralago 15, puh. 335 6358133
 • Carabinieri 112 Poliisi 113 Ambulanssi 118 Palokunta 115